Wat schaamte met je gezondheid kan doen

Wat schaamte met je gezondheid doet

Schaamte en gezondheid

Schaamte...wie kent er niet zo'n moment, dat je liever even door de grond wilt zakken. Later kun je er waarschijnlijk om lachen.

 

Maar er is ook een veel diepere schaamte. Bijvoorbeeld over iets wat jou ooit is overkomen, een traumatische gebeurtenis. Soms overkomt je iets, maar tegelijkertijd verwijt je het jezelf. Je geeft de schuld aan jezelf...had ik maar...

 

Je durft er wellicht niet over te praten, bang dat die ander bevestigt dat het jouw schuld is. Bang dat anderen jou dan als zwak, dom of minder gaan zien.

 

Schaamte over bepaalde gebeurtenissen kunnen diep in je lijf gaan zitten, je kunt er zelfs fysieke en mentale klachten aan over houden. Gespannen spieren, stress en gepieker. Heel vervelend!

James Pennebaker, psycholoog en hoogleraar aan de universiteit  van Texas en zijn collega’s onderzochten wat er gebeurde met mensen die traumatische gebeurtenissen voor zich hielden. Ze vergeleken dat met mensen die hun diepere schaamtemomenten wel deelden. Wat bleek: de groep die hun ‘geheim’ wel met anderen deelde, werden lichamelijk gezonder, het aantal huisartsbezoeken nam af, net als de productie van stresshormonen.

 

In onze praktijk horen wij regelmatig verhalen die nog niet eerder gedeeld waren. En als wij hen dan niet gek, dom of zwak vinden, kunnen ze ineens in een ander licht naar de gebeurtenis kijken. Beter een plek geven, achter zich laten zelfs. En dit geeft een bevrijdend gevoel.

 

Heb jij nou ook een klein of groot verhaal dat op je schouders rust? Kijk dan eens in je omgeving of je dit met iemand kunt delen. Iemand waar jij je prettig bij voelt. Neem er een rustig moment voor en vertel deze persoon dat hij of zij alleen maar hoeft te luisteren, het niet hoeft op te lossen.

 

Wil je het niet vertellen? In een (dag)boek schrijven kan hetzelfde effect hebben.

 

Succes!

schamen, schaamte en gezondheid