Je hart volgen

Je hart volgen

Je hart volgen

Je hart volgen

 

‘Je moet gewoon je hart volgen’.

Heb jij dat ook wel eens gehoord en denk je: “ja klinkt leuk, maar hoe dan?”


Het antwoord ga je waarschijnlijk niet in je hoofd vinden. Je kunt je suf denken maar dan gebeurt er niets. Je hart volgen gaat over jezelf zijn. Ontdekken wie je bent, wat je wilt, wat je voldoening geeft. Dit volledig omarmen en daar naar leven.

Je hart communiceert meestal niet met woorden, zoals je hoofd, maar met een gevoel.

 

Doe dit experiment maar eens:

Sluit je ogen en denk aan een heel fijne herinnering. Haal dit goed voor de geest en neem de tijd om deze herinnering goed op te roepen. Waar was je, hoe zag de omgeving er uit? Was je alleen of waren er ook anderen bij? Wat was je aan het doen?...

Hoe voel je je nu? Blij, vrolijk, ervaar je liefde of iets anders?

Waar voel je dit prettige gevoel in je lichaam?

Je buik, je borst, je hart of ergens anders?

 

Veel mensen ervaren emoties ín hun lichaam en als je je daar meer bewust van bent, kun je ook meer onderscheid maken tussen prettige en onprettige emoties. Je lichaam geeft dit gewoon aan. Zo ook met je hart volgen; keuzes maken die echt goed voor je zijn, voelen ook echt goed.

 

Dit klinkt makkelijk, toch? Niet?

Waarschijnlijk komen er op hetzelfde momenten allerlei andere gedachten langs: “daar heb ik geen tijd voor, komt geen geld mee binnen, stel ik mijn ouders mee teleur of wat zal mijn baas daarvan zeggen.”

Tja, dit zijn vaak de (angst) gedachten die je ervan weerhouden te doen wat bij je past. Ook goed om hier naar te luisteren, want je baan opzeggen omdat dat beter voelt, is niet altijd erg handig. Maar soms voel je wel dat je niet op de juiste plek zit. En als je dit voelt, kun je wel een plan bedenken om hier verandering in te brengen.

 

Nu is van baan veranderen een grotere stap, maar om te oefenen je hart te volgen, kun je ook klein beginnen. Stel jezelf regelmatig deze harten-vragen:

Waar word ik blij van? Waar krijg ik energie van? Van wie of wat krijg ik een glimlach? Waarvan kom ik in een flow en waar ga ik zo in op, dat ik de tijd vergeet? Waar ga ik van stralen?

 

Begin met kleine dingen en ga dat dan vaker doen.

Je zult merken dat je steeds beter voelt en weet welke kant je het beste op kunt gaan. Hoe vaker je dat doet, des te makkelijker het wordt om je hart te volgen.

je hart volgen